Kamalduli kolostor

Grafikus változat

Ahol az imák meghallgatásra találnak…

„Mindig kell egy olyan hely, ahol a csend lakik, és ahol az imák meghallgatásra találnak. Az egyik legkülönlegesebb ilyen hely Magyarországon az Oroszlány-Majkpuszta Kamalduli remeteség, amelynek kolostorépülete 2013 végére visszanyerheti eredeti szépségét” – véli Dobó Ágota. A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ projektvezetője elmondta, hogy a némasági fogadalmat tett szerzetesek egykori kolostorának felújítása a terveknek megfelelően halad, és olykor még a művészettörténészeket is meglepi a barokk freskók és falképeknek a restaurátorok keze nyomán előbukkanó szépsége és részletgazdagsága.

Európa-szerte kuriózumnak számít a tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból álló, 1733-ban alapított Oroszlány-Majkpuszta Kamalduli remeteség. A néma szerzetesek egykori kolostorépületének műemléki rekonstrukciós munkálatai 2012 nyarán kezdődhettek el, az Új Széchenyi Terv keretében elnyert, 874 millió forint európai uniós támogatással. A projekt részeként a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ – vagyis az egykori Műemlékek Nemzeti Gondoksága – szakemberei elvégeztetik a kolostorépület teljes szerkezeti és külső helyreállítását, a pince, a földszint, valamint a gyógynövénypadlás felújítását és műemléki rekonstrukcióját. Emellett megújul a belső udvar, és restaurálják az egykori ebédlő gyönyörű freskóit is. A beruházás fenntarthatóságát szolgálja, hogy az épület speciálisan természetes fényt adó, energiatakarékos ledvilágítást kap, a fűtést pedig hőszivattyús rendszerrel oldják meg a szakemberek.

„Mostanra elkészült a kolostorépület új tetőszerkezete, jelenleg pedig a bádogozási munkálatokat végzik a munkatársaink. Ezzel párhuzamosan helyükre kerültek az új nyílászárók, és jól halad a díszudvari homlokzat vakolása is” – adott helyzetjelentést a beruházás állásáról Dobó Ágota projektvezető. Mint mondta: a restaurátorok az ebédlőterem freskóinak és falképeinek az esztétikai helyreállításán dolgoznak, és bizony néha még őket is meglepi a barokk-kori alkotások előbukkanó szépsége és részletgazdagsága. A kolostorépület emeletén kiállító- és rendezvénytermet alakítanak ki, valamint a kamalduli szerzetesekhez erősen kötődő fejedelem emlékére egy Rákóczi-emléklakosztály várja majd a Majkra látogatókat.

A remeteség helyreállítását célzó beruházások sora a tervek szerint a jövő év második felében sem zárul le az Oroszlány-Majkpuszta Kamalduli remeteségben. Már elbírálásra vár ugyanis a helyreállítás II. ütemére benyújtott európai uniós pályázat. Ha ez sikeres lesz, úgy a következő ütemben a remeteség barlangkápolnáját, a halászházat és a remeteséget egykoron vezető prior házának műemléki rekonstrukcióját végzik el a szakemberek. A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ munkatársai persze ennél is tovább tekintenek: már készülnek a III. és a IV. ütem tervei is, amelyre a 2014–2020-as európai uniós programozási időszakban remélnek uniós forrást a műemlékvédők.

A teljes sajtóközlemény pdf formátumban ide kattintva letölthető.

Látogatói információk

A remeteség nyitva tartása:
Hétfő kivételével naponta 10–18 óráig.
TÁRLATVEZETÉSSEL látogatható minden egész órában!
Pénztárzárás és utolsó tárlatvezetés: 17 órakor. 
Nemzeti ünnepeken nyitva tartunk.
Elérhetőség: 34/ 560 - 690 (nyitva tartási időben)
Jegyárak: 
Felnőtt: 2 000 Ft/fő

Nyugdíjas, diák: 1 000 Ft/fő
Családi: 4 000 Ft/fő
6 év alatt és 70 év felett ingyenes!